Szkodliwość cukru – szybki wstęp
Dieta wysokocukrowa może prowadzić do otyłości, stanów zapalnych, wysokiego poziomu trójglicerydów, cukru we krwi i ciśnienia krwi – wszystkich czynników ryzyka chorób serca. Ponadto, spożywanie zbyt dużej ilości cukru, zwłaszcza z napojów słodzonych cukrem, wiąże się z miażdżycą tętnic.
Zamienniki cukru
Stewia
Stewia to naturalny słodzik powstający z astrowatej rośliny, która swoje zastosowanie znajduje w przemyśle spożywczym. Stewia idealnie nadaje się do przyrządzania domowych ciast, deserów, przetworów na zimę czy słodzenia gorących napojów. Słodzik ten znakomicie rozpuszcza się w wodzie i jest dobrze przyswajany przez organizm człowieka.
Stewia jest alternatywą dla innych słodzików w naszej diecie, jest dużo bardziej słodsza od popularnego białego cukru, a przy tym mniej kaloryczna. Dzięki temu idealnie sprawdzi się w dietach odchudzających.
Ksylitol
Ksylitol, czyli cukier brzozowy, to świetna alternatywa zarówno dla cukru, jak i dla sztucznych słodzików. Ksylitol to całkowicie naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozowej. Posiada niski indeks glikemiczny. Ksylitol jest nie tylko mniej kaloryczny od białego cukru, ale również ma szereg cennych właściwości. Jedną z najważniejszych jest fakt, że zdecydowanie ograniczy nasze wizyty u dentysty, co sprawia również, że możemy bez obaw podawać go dzieciom już od najmłodszych lat.
Erytrytol
Erytrytol (erytrol), czyli naturalny niskokaloryczny słodzik. Jest wykorzystywany do pieczenia i gotowania, redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Może być stosowany przez diabetyków, Jego indeks glikemiczny jest równy zeru, więc nie wpływa na poziom glukozy oraz insuliny we krwi i może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę.
Syrop z agawy
syrop z agawy stanowi świetną alternatywę dla cukru. Niski indeks glikemiczny (IG ok. 15) sprawia, że ten naturalny słodzik bardzo chętnie stosowany jest przez diabetyków. Równie często sięgają po niego weganie i wegetarianie. Jest korzystny tym bardziej, że jest słodszy od zwykłego cukru i niskokaloryczny oraz niezwykle przyjemny w smaku. Pozyskiwany z meksykańskiej rośliny syrop z agawy zawiera cenne dla organizmu substancje mineralne i witaminy. Co ważne, zawiera także inulinę, która jest naturalnym prebiotykiem.
Syrop daktylowy
Syrop daktylowy powstaje ze skoncentrowanego soku z daktyli. Jest bogaty w witaminy i minerały oraz błonnik. Z uwagi na bogactwo cukrów prostych syrop daktylowy jest dobrym źródłem energii dla sportowców. Wyróżnia się bardzo słodkim smakiem i charakterystycznym aromatem – stanowi naturalny zamiennik cukru. Można go wykorzystywać nie tylko jako dodatek do herbaty czy kawy, ale także przy wypieku domowych ciast, naleśników, a nawet jako urozmaicenie porannej owsianki.