Lista 10 produktów o wysokiej zawartości białka

Sources of healthy protein - meat, fish, dairy products, nuts, legumes, and grains.

Jeżeli chcesz spożywać więcej białka , ale nie jesteś pewny , które produkty zawierają go najwięcej nie martw się , przygotowałam dla ciebie listę 10 produktów spożywczych bogatych w białko. Są tu produkty mięsne ale wegetarianie oraz weganie znajdą również coś dla siebie

Top 10 produktów o wysokiej zawartości białka

1. Jajka
Jajka należą do grupy najbardziej odżywczych produktów spożywczych ,są jednym z najlepszych naturalnych źródeł białka, są pełne witamin, minerałów oraz zdrowych tłuszczy. W jednym jajku, ważącym około 60 g, znaleźć można aż 7 g czystego białka.

2. Migdały
Migdały to jadalne nasiona rośliny Prunus dulcis, potocznie nazywanej migdałowcem pospolitym. Migdały są świetnym źródłem antyoksydantów, które są głównie skoncentrowane w ich skórce. Z tego powodu migdały blanszowane, z których usunięta jest skórka, są mniej odżywcze, niż całe migdały. Są one jednym z najlepszych źródeł witaminy E na świecie. Jednakże zawierają one również zaskakująco dużą ilość białka na 100 g, aż do 21 g.

3. Pierś z Kurczaka

Piersi z kurczaka są jednym z najbardziej popularnych produktów odzwierzęcych zawierających wysoką zawartość białka. 100 g piersi z kurczaka może pochwalić się do 31 g białka.

4. Serek wiejski
Serek wiejski to miękki i kremowy serek twarogowy z niską zawartością tłuszczu i kalorii. Jest bardzo bogaty w wapń, fosfor, selen, witaminę B12, ryboflawinę (witamina B2) i różnorodne inne składniki odżywcze. Jest to produkt spożywczy z nadzwyczajną ilością białka, jako iż 100 g serka wiejskiego zawiera go do 12 g.

5. Jogurt grecki i skyr
Ze wszystkich jogurtów to właśnie jogurt grecki i skyr są najlepszymi źródłami białka. Różnią się one od zwyczajnych jogurtów sposobem przetwarzania, w którym pozbawia się jogurt nadmiernej wody i laktozy. W związku z tym jogurt grecki pozostaje kremowy i zawiera mniej węglowodanów oraz cukru, ale dużo więcej białka. Z drugiej strony Skyr zawiera dużo mniej tłuszczu, niż inne rodzaje jogurtów. Jedna większa porcja jogurtu greckiego (170 g) zawiera do 17 g białka. 100 g jogurtu skyr z kolei zawiera do 11 g białka.

6. Komosa ryżowa
Jest to jeden z niewielu produktów roślinnych, który może być sklasyfikowany, jako pełne źródło białka. Zawiera do 14 g białka na 100 g. Jest w związku z tym niezwykle popularny pośród wegetarian i wegan. Oprócz tego może się pochwalić wieloma witaminami, takimi jak witamina A, E i 7 witaminami z grupy B. Jest również bogaty w minerały wapń, magnez, żelazo, cynk, sód, selen i mangan.

7. Czarna Fasola
Oprócz bycia dobrym źródłem błonnika czarna fasola zawiera również dużo białka. Posiada do 20 g białka i 8.7 g błonnika w 100 g. Jest również pełna fitochemikaliów, które działają jako antyoksydanty. Jest bardzo popularny dodatkiem do sałatek oraz makaronów.

8. Łosoś
Łosoś to ryba z większą zawartością zdrowych tłuszczy, co oznacza, że jest pełna zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Jest również doskonałym źródłem białka, które w połączeniu z tłuszczami wywołuje większe uczucie sytości. Poprzez spożycie 100 g łososia, wzbogacisz swój organizm o 20 g białka.

9. Tofu
Tofu jest dobrym wegańskim źródłem białka, zawierającym również wartościowym roślinnym źródłem żelaza, wapnia, manganu, fosforu, magnezu, miedzi, cynku i witaminy B1. Zawiera od 8 g do 17 g białka na 100 g, w zależności od sposobu jego procesowania i producenta.

10. Nasiona chia
Oprócz bycia doskonałym antyoksydantem i źródłem błonnika, nasiona chia zawierają również nadzwyczajną ilość białka roślinnego. 100 g nasion chia zawiera do 20 g białka, czyli dużo więcej, niż zawiera większość roślin. Są one w związku z tym doskonałym wyborem dla osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego.

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *