Rola białek
Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych. Jego dostarczanie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ proteiny uczestniczą we wszystkich procesach zachodzących w organizmie, dlatego jest ważne w codziennej diecie.
Białka służą do odbudowy zużywających się tkanek, są podstawowym składnikiem krwi, limfy, mleka, hormonów i enzymów, wchodzą w skład ciał odpornościowych, utrzymują właściwe pH płynów ustrojowych, stanowią nośnik niektórych witamin i składników mineralnych oraz biorą udział w regulowaniu ciśnienia krwi.
Białko odgrywa również ważną rolę w regulacji hormonów, zwłaszcza podczas transformacji i rozwoju komórek w okresie dojrzewania.
Białko w diecie sportowców
Białko jest też bardzo ważne jeżeli jesteś osobą aktywną ponieważ:
-przyspiesza regenerację po ćwiczeniach
-spożywanie odpowiedniej ilości białka pomaga utrzymać masę mięśniową i wspomaga wzrost mięśni podczas treningu siłowego
-osoby, które jedzą więcej białka, mają tendencję do lepszego utrzymania masy kostnej wraz z wiekiem i mają znacznie mniejsze ryzyko osteoporozy i złamań
-buduje beztłuszczową masę mięśniową
-pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi
Dobre połączenia źródeł białka
Aby organizm otrzymał odpowiednią ilość białka, bardzo ważne jest to, aby w odpowiedni sposób łączyć ze sobą poszczególne produkty spożywcze. Nasiona strączkowe stanowią bogactwo lizyny oraz izoleucyny, dlatego też należy łączyć je z produktami zbożowymi takimi jak makaron, mąka, kasza, płatki zbożowe, pieczywo oraz nasiona. Jeśli chodzi o warzywa, to należy komponować je z orzechami, ryżem oraz kaszą jaglaną.
Niedobór białka
Niedobór białka w diecie skutkuje zahamowaniem wzrostu i rozwoju organizmu, uniemożliwia odbudowę tkanek, zmniejsza odporność na choroby i utrudnia gojenie się ran. Zaburza także procesy myślowe i funkcjonowanie mózgu. Daleko posunięte niedożywienie białkowe powoduje kwashiorkor i wciąż jest obserwowane w krajach Dalekiego Wschodu, Afryce i Ameryce Łacińskiej. Niedobory białka są szczególnie niebezpieczne dla dzieci i kobiet w ciąży.
Nadmiar białka w diecie
Nadmiar białka powoduje m.in. nasilenie zmian trądzikowych oraz pobudza gruczoły łojowe, co skutkuje w przetłuszczaniu się skóry, licznych wykwitach, krostach, zaskórnikach czy nadmiernie rozszerzonych porach.
Nadmiar białka zwierzęcego obciąża nerki i zmusza je do ciągłej pracy na najwyższych obrotach, co powoduje ich uszkodzenie, a nawet zatrzymanie funkcjonowania. Intensywna praca nerek prowadzi do utraty znacznych ilości wody z organizmu, co szczególnie latem prowadzi do odwodnienia.